Co(r)nversion
Dao Le
2023

In view of the rising land price and the urgency of the housing shortage, this project is dedicated to the creation of affordable housing in the smaller towns around the state capital Hannover. The medium-sized town of Burgdorf with about 30,000 inhabitants was chosen as an exemplary study. Over the past 10 years, Burgdorf has been rapidly sprawled outwards with new developments of single-family houses. Single-family houses reinforce the unequal division of care work, which is still predominantly done by women. This thesis therefore also examines alternative housing typologies that should enable a more equitable division of care work.
The change from train to truck freight transport disadvantaged the inner commercial area near the railway station, which is why the area is not fully utilised. The Raiffeisen site north of the Burgdorf railway station was chosen as a potential case study. The Raiffeisen company is currently looking for a replacement site that opens up possibilities for a redevelopment of the Raiffeisen site.

My urban design concept is divided into three areas, two of which connect the neighbourhood to its neighbours. The third area forms the inner heart of the neighbourhood.





Area 1: Entrance

This area borders the railway station and the old town to the south. Prominent existing structures here include two silo towers and a large brick factory building. This area is made public by the interventions. Private life is located - city-like - in the silo towers. 
2 Area: Passage

In this area, the neighbourhood borders directly on the neighbouring residential quarter. Here there is a vacant triple hall. A passageway will be created in the middle of this hall to enable connection with the neighbours. In this area, only the ground floor is used for living. 
3rd area: Centre

This area of the neighbourhood comprises various existing structures, including a villa, a grain barn, a car wash, a machine hall and a day care centre. Through deconstruction and intervention, this area of the neighbourhood will be designed to become a semi-public meeting place for residents and visitors.
The conversion of the grain barn forms the link between urban development and architecture. A house community is divided into four parts: the common room or care room and 3 cluster flats S, M and L. 

The intention behind this mixture of the 3 living models in one house is to attract different milieus that can support each other in care work. Therefore, the large kitchen is located in the common room, where the groups take turns cooking for others. Homework room or children's play room are likewise in the care room in thermally separated glass boxes for collective child care.